20091026

Mobiltelefoner och strålning

Det är snart femtiofyra år sen mobiltelefonen började etablera sig på den svenska marknaden. När den kom var det endast några hundra personer i landet som hade möjligheten att utnyttja denna produkt. På den tiden fanns det bara tre basstationer med manuellt kopplade växlar belägna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och tack vare mobiltelefonens tyngd och strömbehov så var dom tvungen att monteras i bilen.
 
I dagens läge kan man köpa mobiltelefoner nästan var som helst och mobilmaster sitter över hela landet. (mer än 500 på Norrmalm i Stockholm) Vem som helst får köpa denna behändiga manick, barn som vuxen, och snart är skillnaden mellan obegränsad taltid och låg månadskostnad obetydlig. Allt fler och fler företag erbjuder tjänster/abonnemang som gör det möjligt för konsumenten att ringa hur mycket man vill för en fast summa per månad, och sedermera kommer förmodligen all fast telefoni att slopas

I och med den stora utbredningen och användarantalet av mobiltelefoni, samt trycket från "mobiljättar" när det kommer till "paketerbjudande" Tror jag att om ca tio år kommer 90% av Sveriges befolkning använda sig av denna typen av ”paketlösningar”. Då kommer det heller inte finnas något val för oss andra som kanske skulle vilja ha kvar den fasta telefonin.
Jag vet inte om ni lagt märke till 3 kampanjen som florerar på tv och i reklamsammanhang. Budskapet är att man som konsument ska göra sig av med sitt fasta nät och istället satsa på mobiltelefoni som ett komplement, hemnumret i mobilen med andra ord.



För några år sedan var det mycket prat om strålning och andra negativa effekter kopplat till användning av mobil. Forskare pratade om hjärntumörer och allvarlig strålning som utsattes för hjärnan, ett ganska hett ämne när det togs upp. Men jag har inte hört något om det på flera år. Hör man inget glömmer man. Man tror kanske att problemet är löst, men det är det inte.

Dagligen utsätts vi för radiovågor och mikrovågor från solen och världshälsoorganisationen har uppskattat att den naturliga radiofrekventa bakgrundsstrålningen från solen är högst 10 miljondels watt per kvadratmeter. Om man håller en mobiltelefon nära sig vid användning är strålningens intensitet runt 200 watt per kvadratmeter. Det är 20 miljoner gånger starkare än solens. Vid ett laboratorieförsök med råttor avled hälften av djuren inom 40 minuter när de utsattes för mikrovågsstrålning med en intensitet på 400 watt per kvadratmeter

Enligt försiktighetsprincipen i miljöbalken är det mobiltelefonoperatörens skyldighet att visa att den verksamhet som mobiloperatörerna utövar inte är miljöfarlig. Så här definieras försikthetsprincipen i Miljöbalken (2Kap 3 §)

"Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön"

Nu är jag ingen expert på mobiltelefoner, jag vet inte heller vilken modell som strålar minst. Men det är statistiskt säkerställt att risken att få hjärntumör ökar om man använder mobiltelefon i mer än ca tio år. Denna siffran minskar inte direkt om man pratar oftare och längre i mobiltelefoner. Snarare tvärt om

1 kommentar:

  1. It's just important that you know your personal limit in using these gadgets. it could be bad to your health if misused. Be safe and real manuals.

    SvaraRadera